Baru sekejab tadi Aj ada datang hantar 2 ekor ikan patin sungai dalam plastik hitam. Rezeki larut malam yang datang bergolek. Tenguk gaya rupanya mungkin tak hanyir macam ikan yang gelap2 di beli dari Pasar Tani. Ada yang kata kalu ikan tu duk dalam air jernih mengalir, tak hanyir macam yang dalam kolam. Pernah sebelum ni makan ikan Tasek Kenyir, memang tak hanyir.
Sebelum ni ada juga beli ikan patin buah yang dijual di Pasar Tani. Memang sedap dimasak gulai tempoyak. Tapi sudah semestinya dibasuh direndam asam limau dulu. Arwah apak dulu kalu ikan besar2 macam ikan tongsan, akan dibuat pekasam. Cara orang Malim Nawar buat guna nasi lembek dimana ikan disiang dipotong dan dibersihkan dengan bersih sekali, digaul dengan garam yang tebal/banyak, baru digaul dengan nasi lembek sebelum disusun dalam balang atau pasu. Nasi lembek dibubuh lagi dan las sekali balang ditutup dengan daun ubi kayu.
Pekasam cara ni cepat proses penapaiannya sebab nasi lembek berkanji jadi substrat untuk mikroorgansma menggunakannya dalam proses penapaian. Kalu basuh kurang bersih ada kemungkinan berulat nanti. Air pekasam memang pekung baunya tapi arwah apak dulu dituangnya dalam lubang untuk tanam pokok nyor. Sudah semestinya kandungan garam galian dll tinggi tu.
Tempoyak patin maupun pekasam tongsan goreng memang power. Tak heran yang makan tak nampak mak mertua jadinya tapi kalu amoi lalu ditoleh juge..ye! Duk di rumah teres, mungkin masa nak menggoreng agak menusuk kalbu jiran sebelah, kau makan kena bagilah merasa. Tapi kena jiran memang alergik makanan berbau busuk tu, alamat susahla gitu. Maka sebab tulah peribahasa ada kata..'kalau menyeluk pekasam biar ke pangkal lengan'...maknanya nak buat sesuatu koje bior benor2 yop bior puas! Lagipun bau pekung di hujung jari dan lengan supe je yop....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan