- Kui ini mungkin dibagi nama sebab gemuk macam badak dan terendam dalam santan nyor bagaikan ayo kolam/tasik la kut. Tenguk Lela Zah membuatnya macam senang aje:
- Mula uli tepung pulut, sebesar ibu jari. Penyekkan dan lengkungkan atas tapak tangan kiri dan isi gula merah di tengah2nya dan tutup, uli bulat semula. susun 7 biji jarak2 dalam pinggan, ambik pisau lorek2 sikit bagi ada corak 4 garis atau apa aje corak nak buat. Tabur sikit gula dan tuang santan agak2 badak tu terendam tapi bukan tenggelam. Semua tu tadi dalam pinggan yang dilapik si Lela dengan daun pisang yang dah dilayor. Dah tu masuk dalam kukus dan panaskan secukup rasa.Boleh test masak tidak dengan cucuk2 dengan lidi atau soh Yop rasa! Tapi jangan la badak tu terendam dalam ayor laut la..maknanya jangan masin...man man jadi la....
Selamat mencuba! Dengor cite ni busines Si Lela lepas pencen ni. Bolehla ode raya haji nanti ye.
Bukan cengkadak sebarang cengkadak
Cengkadak mengarut lepas ramadhan
Bukan badak sebarang badak
Badak terendam ayor santan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan